software for pc streets trips 2013 fireworks cs6 certificate certificate building design suite premium 2017 autocad mep serial and product key

serial number pc creative suite 6 master download full version autodesk autocad 2016 promo code zbrush 4r7 access 2013 download for pc inventor professional 2015 price list inventor professional 2015 product key
SámegilliiEnglish 
Skriv ut!
 
Graver og gravskikk

Samisk gravskikk i førkristen tid har variert, men urgraver er den vanligste og mest særegne samiske gravformen.

Den døde ble lagt ned i en steinur, under en flyttblokk, eller i en bergsprekk eller berghule. Noen ganger finnes også rester av pulk (slede for rein) som den døde har vært lagt i. Kroppen ble sydd inn i bjørkenever. De døde har fått med seg gravgaver, blant annet piler, redskaper og smykker.

Det er også funnet dyrebein og skjell i urgraver. Dette kan ha vært ofringer til gudinnen Jábmeáhkká, som hersket i dødsriket. For øvrig vet vi lite om begravelsesritualene.

De eldste urgravene er datert til siste årtusen f.Kr. og ligger i Varanger. I perioden 1000-1200 e. Kr. spredte gravskikken seg sørover. På 1600-tallet e. Kr. forsvinner gravskikken i nordsamiske områder, men i sørsamiske områder var den inntakt ennå på 1700-tallet.

Urgraver er registrert så langt sør som Tydal i Norge og Åre i Sverige. Såkalte fangstmarksgraver eller innsjøgraver i Hedmark i Norge og i Härjedalen og Dalarna i Sverige er antagelig også samiske graver.

(Illustrasjon: Kart over utbredelse i Schanche 2000:161. Urgrav, finn bra bilde. Gravfunn, bilde tatt av Torbjørn)

Kilder:
Bergstøl, Jostein, 2004: Fangstfolk eller samer i Østerdalen? I Krogh, M. og K. Schanche (red): Samisk forhistorie.
Manker, Ernst, 1961: Lappmarksgravar.
Schanche, Audhild, 2000: Graver i ur og berg.
Zachrisson, Inger, 1996: Möten i gränsland.

 
Hávdi Ceavccageađggis/Grav i Mortensnes. Govva/Foto: Mihkku Solbakk

Saivu.com er laget og redigeres av Várjjat Sámi Musea/
Varanger Samiske Museum
med støtte fra Kulturnett.no
Web produksjon og startsidebilder: Noras ANS, Mihkku Solbakk